een lastig gevecht met bureaucratie

 

Ik kreeg een boeterente omdat ik een spaarplan voor aanvullend pensioen afkocht toen ik dat geld hard nodig had om te overleven. Ik was door mijn transitie werkeloos geworden, en had al een burn-out. Ik was dus arbeidsongeschikt, een van de toegestane omstandigheden om gebruik te maken van de regeling. . Het is dus onterecht dat ik een boete moet betalen.

De boeterente is er om te voorkomen dat de regeling gebruikt wordt waar hij niet voor bedoeld is.

Ik kan aantonen dat ik die regeling wel gebruikt heb waar hij voor bedoeld was.

Het enige dat ik niet kan is daarvoor de door u gevraagde documenten aanleveren omdat ik te ziek was om op tijd naar een arts te gaan. Een van de kenmerken van een burn-out is dat je je grenzen over gaat zonder dat door te hebben. Ik wordt nu gestraft door dat ziektebeeld omdat u die arbeidsongeschiktheids verkaring als enige bewijs accepteert.

U schuift mijn uitleg weg als omstandigheden. Ik voerde die niet aan als omstandigheden, ik voerde ze aan als indirect bewijs dat ik de regeling niet heb misbruikt.

 

Hoe zou het zijn als we de bewijslast omkeren? Hoe kunt u met zekerheid zeggen dat ik deze boete verdien?

 

Ik klim omhoog uit een diep dal, deze boeterent is een ongelofelijk hoge extra drempel, waardoor uw strenge eisen onredelijk zijn in verhouding tot wat dit voor mij betekent.


Ik hoef u niet te wijzen op de boete die de belastingdienst kreeg mbt tot onredelijke eisen, en het volkomen uit het zicht laten raken van de menselijke maat. Deze situatie gaat exact daarom, die menselijke maat. U kunt voorkomen dat de strakke regels mij onverdiend, in een onmogelijke situatie sturen.

 

Ik vraag u om marginaal te toetsen. Daar bedoel ik mee dat u toetst of er misbruik gemaakt is van de regeling en niet toetst of alle juiste papiertjes er wel zijn. Dat vraagt om een menselijke beslissing, niet om een ‘ computer says no’ beslisssing. Ik besef dat u daarmee uw nek uitsteekt. Ik hoop dat u dat voor mij wil doen.

U heeft de mogelijkheid om te laten zien dat de belastingdienst wel kan doen waarvoor die bedoeld is. Het is aan u om dat ook te doen.