Onder de radar

Nu te bestellen!

 

Nu te bestellen!

Uit het voorwoord van Sylvana Simons:

Voor u ligt een noodzakelijk boek, geschreven door een moedig mens. Iemand die bereid is de lezer mee te nemen op een unieke reis die voert langs alle waardevolle plekken die we allemaal weleens bezoeken: pijn, liefde, ontreddering, schoonheid. Mooie plekken en duistere plekken.
Dit boek zal je verwonderen, op het verkeerde been zetten en laten wankelen. Niet om je pijn te doen of te pesten. Maar omdat Emma erin is geslaagd haar eigen verwondering en wankelen zo treffend te omschrijven dat ze voelbaar en tastbaar worden. 

 

Onder de radar is niet het zoveelste boek over transitie. Het is een boek dat vertelt hoe het mogelijk was dat ik pas op mijn 55e ontdekte dat ik trans was, het vertelt over al die mensen die zo ver buiten de hokjes vielen, dat ze zich wel moesten verbergen, mensen die al hun slimheid en fijngevoeligheid hebben gebruikt om niet op te vallen, ze vlogen onder de radar. Ook mensen die niet trans zijn herkennen zich in dit boek. Het boek geeft de stille buitenbeentjes die zich nooit laten horen een stem, een stem die heel hard nodig is in onze samenleving, want we zien veel, en wat we zien moet gedeeld worden. Wij zien de mooie lange weg in plaats van de shortcuts die nu overal genomen worden.

“No one has ever known we were among you, until now.”

(Highlander)

 

Het boek bestaat uit losse hoofdstukken, die elk hun eigen spanningsboog hebben, en toch samen een onlosmakelijk geheel vormen. Sommige hoofdstukken zijn bespiegelend, andere zeer persoonlijke en intieme belevingen. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met gedichten en fictieve verhalen die weerspiegelen wat in de hoofdstukken benoemd wordt.

Het geheel is thematisch geordend, en niet chronologisch, het leest dus ook niet als een biografie.

Nu te bestellen!

 

REVIEWS
https://www.goodreads.com/book/show/59527005-onder-de-radar
https://www.hebban.nl/boek/onder-de-radar-emma-jj-voerman
https://www.leestafel.info/emma-jj-voerman/23354-onder-de-radar
Bol.com    (maar koop het alsjeblieft in een echte boekwinkel)

 

REACTIES:

Geweldig boek. Ze neemt je zo mooi mee in de reis van haar leven. Prachtige schrijfstijl, heb ‘m in één dag uitgelezen.

Op twitter zag ik al wat stukjes tekst geschreven door Emma, dus de fijne schrijfstijl in haar boek was geen verrassing. Toch wil ik het nog een keer benoemen: Emma, wat een ontzettend fijne, warme en verwelkomende schrijfstijl heb je. Dat maakt het ook niet verrassend dat ik dit boek in een dag uitlas.
Ik voel me alsof ik een reis heb doorgemaakt. Een reis vol onbegrip, pijn, geluk en liefde. Ik heb gehuild en vooral heel veel gevoeld. Stukjes aan mijn moeder laten lezen, want er was ook genoeg herkenning. De afwisseling tussen gedichten en verhalen werkt heel fijn. Het is knap hoe zo’n intens verhaal zo behapbaar wordt overgebracht. 
Bedankt dat je dit hebt gedeeld, Emma. Ik luister naar je wens achterin het boek: mijn moeder is de volgende die het leest.
(Goodreads)

 
Emma’s boek; voor iedereen die met kinderen ‘werkt’
Prachtig, gevoelig geschreven.
De boodschap die bij mij blijft hangen: de invloed die ‘het normaal’ op de ontwikkeling van mensenkinderen kan hebben.
Er lijkt zoveel normaal .. daar denken we te weinig over na. Wat dat doet.
Met eigenheid.
 
Eigenlijk geen tijd om te lezen, toch begonnen, en vóór pagina 10 al in tranen. 
 
Ik pas ogenschijnlijk (ha!) in alle hokjes, maar jouw boodschap is universeel. Het raakt aan al het onverwerkte, weggestopte leed. Het niet in hokjes passen, het niet aan stereotypen voldoen. Het leed dat eenzaam maakt, en waar je strategieën voor ontwikkelt om het te ontkennen of te verdoven. Zo herkenbaar en hartverscheurend. 

Boeiend vanaf het begin.

Er staan prachtige zinnen in je boek.

Een prachtig, dapper, ontroerend en herkenbaar boek wat me diep van binnen heeft geraakt.

Het was mooi, pijnlijk, oprecht en ontroerend.

Elk hoofdstuk was op zijn plek en nodigde uit tot doorlezen

Wat een prachtig boek. Je hebt mij echt meegenomen in en door je leven heen, ontroerend, onderzoekend, pijnlijk, liefdevol, lerend, voelend …

Ik ben echt oprecht heel erg aangedaan door je boek. Er zaten zoveel herkenbare gevoelens in, en je bewoordingen vond ik ook telkens prachtig.

Wat ik persoonlijk ook fantastisch vond, zijn de gedichten tussendoor.

Voor mij was inhoudelijk veel herkenbaar. Ik pas zelf niet zo lekker in de maatschappij, maar natuurlijk gaf ik daar ook van door en passen een aantal van mijn kinderen ook niet zo lekker…. En dan is het zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben en dat we met een heel clubje zijn die om allerlei redenen niet passen.

Wat een heerlijk leesbaar boek. Kwetsbaar persoonlijk maar met een soort helderheid en lichtheid dat het duidelijk maar niet te zwaar wordt.

Tijdens het leven van het eerste hoofdstuk tranen in m’n ogen – dat wordt nog wat, dat boek – nu maar weggelegd want te druk voor deze pageturner…. wat veelbelovend, wat bijzonder om zo mee te mogen kijken in iemands leven. Nu al: Dank je wel, Emma.

Aangrijpend, verhelderend, tot nadenken stemmend…. bijzonder om mee te mogen kijken…. en ik ben pas op blz.40

Maar ondertussen geniet ik van je boek. Het ontroerd me, raakt me, confronteert me en maakt me blij en hoopvol. Je bent een fijn mens Emma, ga door…

Ja dat heb ik dus ook, dus ik lees zuinig hoofdstuk voor hoofdstuk.

Met tranen en soms zoveel herkenning.

Een bijzonder boek, zowel in opbouw als in inhoud. Ja, Emma ontdekte als kleuter dat ze anders was, maar eenmaal aan het werk als coach bij het UWV ontdekte ze dat nog veel meer mensen anders zijn. Ieder op zijn eigen unieke manier. Voor al dat anders zijn is te weinig oog, merkt ze, maar omdat ze zelf ook weet dat ze anders is, ziet zij het wel.
De inzichten van Emma over de wereld, rondom de inzichten van Emma over zichzelf, maken dat je dit boek vaak even neer moet leggen om na te denken over wat je nou net hebt gelezen. Op andere momenten wil je juist weer zo snel mogelijk verder lezen, om te ontdekken of Emma zichzelf zal ontdekken.
De verhalen worden afgewisseld met poezie. Waar ik eerst nog dacht: ‘eh, nou, die sla ik even over’, bleek al snel de functie. Alle onderdelen, zelfs het kinderverhaal dat ineens opduikt, houden verband met elkaar, vullen elkaar aan en steunen elkaar.
De schrijfstijl is toegankelijk en raak, puur en eerlijk.

Ik heb het uitgelezen. Wat is het een mooi boek! Bedankt voor het schrijven. Een prachtig voorbeeld van hoe jouw specifieke verhaal toch universeel kan zijn. Ik moest een paar keer huilen tijdens het lezen. Je raakt zo veel belangrijke thema’s zonder het “erom te doen”. 

In 1 ruk uitgelezen. Wil nu eigenlijk weer vooraan beginnen. Dank je, Emma, ook onder mijn riem is er even een hart bijgekomen.

Ik wil zo graag erover delen. Maar is echt heel veel! Het raakte me op vele vlakken. Herkenning, nieuwe inzichten, ik hoorde je stem terwijl ik het las.

#onderderadar, boek van/door @emmaspreekt  is een boek dat inzicht geeft, je doet nadenken voor je spreekt, een boek waarin je meeleeft en waarvan je denkt: nou al uit? #pageturner Lees dit boek, geef dit boek, houd dit boek. #transitie #menszijn

Ik kan het iedereen echt aanraden. Voor buitenbeentjes van alle soorten en maten met welke geschiedenis dan ook is het echt een hart onder de riem; je bent niet alleen. Voor alle anderen stof tot nadenken…vooral eens voordat de waffel open gaat..

Oh, was gister eindelijk verder aan het lezen in je boek, en hoofdstuk 1 had me al in tranen. Ik denk zomaar dat jouw woorden mij kunnen gaan helpen bij de transformatie waar ik zelf al een tijdje tegenaan zit te hikken (er is zo’n klein hobbeltje waar ik niet overheen kom).

Ontroerend, aangrijpend, prachtig, met vreugde, pijn en veel liefde. Een indrukwekkend boek.

In één adem uitgelezen. Wat een boek! Zo mooi geschreven, ze neemt je zo mooi mee in de reis van haar leven.

Prachtig Emma. Je kruipt als het ware onder mijn huid. Wonderlijk, hoe dat kan werken. Ik zei tegen mijn man: dit moet je lezen. Ik lees een paar hoofdstukken tegelijk, want ik wil er zuinig mee omgaan en tot me door laten dringen. Je bent een mens van GOUD.

Ik heb genoten van jouw boek. Je woordkeuze, jouw creativiteit, jouw vertelkunst. OnderDeRadar  vind ik een leestip voor iedereen.

Ik vind je boek geweldig! De afwisseling tussen je persoonlijke verhaal, de meer ‘informatieve’ stukjes (is ook persoonlijk), poëzie en een kinderverhaal, en daarbij de manier waarop je van je persoonlijke verhaal een hart onder riem voor andere ‘buitenbeentjes’ maakt. Ik herkende me in sommige stukjes, en in andere stukjes kon ik me goed inleven. En het mooiste van alles vind ik de overvloedige liefde die in het hele boek zit, zoveel dat het uit het boek stroomt, via de ogen zo de lezer in. Liefde voor de wereld, je kinderen, allemaal andere dierbare mensen uit je verleden en heden, je lezers en jezelf!

Het zijn steeds losse zinnen, het is zo subtiel, dat ik denk dat je niet alles meekrijgt als je niet openstaat. Telkens wat tranen en vol vertrouwen weer verder lezen. Een juweeltje! 

Ik heb je gelezen alsof ik je heb gezien…alsof je naast me op de bank aan het vertellen was. Dankjewel voor je boek, ik ga het zeker doorgeven maar zal het altijd in mijn hart bewaren. 

“Onder de radar” ha ik út. Wat in bysûnder en belangryk boek oer “buitenbeentjes”. In keunst om sa je erfaring yn in kleurryk (mar ek pynlik) libben op te skriuwen. Mooi fûn ik ek sa’t de relaasje mei de bern tekene wurdt. Sy is no Emma foar de bern mar is altyd hun papa west. O sa bedankt foar dit mooie jierdeikado fan jim. We hawwe it der noch wolris oer.

 

 

Nu te bestellen!