een witte wereld

Bij een witte wereld denken wij aan de winter, als de sneeuw gevallen is.

Maar er is een andere witte wereld. En dat is de wereld waarin wij leven. Voor witte mensen net zo onzichtbaar als het water voor de vis.

We hebben de plicht deze witte wereld zichtbaar te maken. Want het is een wereld die mensen van kleur buitensluit.

Het begint al vroeg, deze witte wereld. 

Ik heb een nieuwe liefde ontdekt. Prentenboeken. Het is een veilige wereld waarin ik me kan terugtrekken. Maar ik besefte dat deze veilige wereld een compleet witte wereld is.

De wereld waarin ik me veilig voel is dus een compleet witte wereld. Want dat is het enige dat ik leerde kennen als kind.  Ik groeide in de jaren 60/70 op in een klein dorp in Friesland. Ik had laatst een reunie van mijn basisschool. Alleen maar witte mensen.

Ik vertelde als juf graag verhalen in mijn geschiedenislessen. Ik vind geschiedenislessen mooi, want de verhalen van vroeger is wat ons verbind. Maar ik ontdekte tot mijn grote schaamte dat onze geschiedenisverhalen helemaal niet verbindend zijn. Ze zijn ongelofelijk wit. Waarom kent onze canon alleen maar verhalen vanuit een wit perspectief? Waarom geen verhalen over de culturen die al jarenlang deel uitmaken van wat Nederland vormt?

Ik ben als trans vrouw pas na mijn 50e uit de kast gekomen, onder andere omdat er geen enkele representatie was in (kinder)boeken, in films in series in comics. Ik was uitgegumd. Zo iemand als ik mocht niet bestaan.

En hetzelfde doen we met mensen van kleur. Ook zij kunnen zich nergens herkennen in een verhaal dat van ‘ons’ is. Ze zijn geen ‘ons’. Ze zijn een zij. 

Ik wil uit mijn witte bubbel. En ik zou heel graag willen dat we er voor zorgen dat onze kinderen nooit in zo’n bubbel terecht komen. Want de bubbel is de oorzaak van heel veel ellende. Kijk maar naar Amerika. En kijk dan ook nog eens goed naar Nederland. Zoveel beter zijn we niet. Er zit bij ons maar een heel dun laagje vernis over en dat begint behoorlijk te scheuren. Kijk voor schuld niet naar Amerika, PVV of FvD. Dat is te makkelijk. Kijk naar hoe wit je eigen bubbel is. Begin daar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.