Veretelavond Arhem

Vertelavonden ArnhemDag live geïnteresseerde,

 

Via deze mail wil ik graag uitleggen hoe ik de vertelavonden zie, wat het is. Vertellen is inmiddels een begrip dat heel veel verschillende vormen en connotaties heeft.

 

Dus eerst maar wat het NIET is.

 

Ik ben ooit lid geweest van een vertelcollectief. Het was fijn om te kunnen vertellen, maar ik merkte dat het niet een manier van vertellen was, waar ik mee uit de voeten kon. Ik begin nu door te krijgen wat ik daar miste. 

Het ging daar om het zo mooi mogelijk vertellen van een verhaal, veel ruimte dus voor de vorm. Misschien ligt het aan mezelf, maar ik vond het te theatraal. Ik merkte dat ik niet mezelf was, maar dat ik een verteller speelde. Ik soms ook terug als ik naar andere vertellers kijk. 

Ik wil dus niet dat de vorm de overhand krijgt.

 

Het andere uiterste is, als de vorm minder belangrijk is, omdat het vertellen vooral gezien wordt als therapeutisch. Zo wordt er van alles gedaan met het vertellen van levensverhalen. Je kunt je dan verliezen in diepzinnigheid en gevoel. Dat is ook niet wat ik wil.

 

Ik wil een mooie balans tussen beiden. Ik leerde bij Mezrab daar een mooie metafoor over:

 

De rivier.

Een rivier die droog ligt, is nog steeds te zien als rivier. Het heeft de vorm van een rivier, maar er stroomt niks. Er mist water. Geen inhoud.

Als je alleen maar water hebt, dat woest stroomt, gebeurt er van alles, maar het is geen rivier. Het mist vorm.

Er is dus zowel vorm als inhoud nodig.

 

Inhoud:

Het liefste wil ik persoonlijke verhalen. Verhalen over een gebeurtenis in je leven. Dat is iets anders dan een levensverhaal.

Het kan ook een bestaand verhaal zijn, maar dan wil ik graag kunnen voelen op welke manier dat verhaal de verteller raakt.

Als een verhaal geen waarheid over het leven heeft te vertellen, is het geen verhaal voor de vertelavonden. 

Let op: daar staat niet “DE waarheid”

 

Die waarheid over het leven hoeft er niet bovenop te liggen, graag niet juist. Als je als verteller weet wat voor jou die waarheid is, en je vorm daarmee je verhaal, komt die vanzelf over. Dat is de magie van vertellen.

 

Bij Mezrab leerde ik op een geweldige manier een verhaal te maken over een gebeurtenis uit je leven. Ik mag van de leraren die ik had, die techniek laten zien tijdens de vertelavonden.

Die vertelavonden worden een mix van vertellen en cursus. Ik denk namelijk dat iedereen belangrijke, waardevolle verhalen te vertellen heeft. Ik denk ook dat iedereen, met een beetje hulp, die verhalen ook kan vertellen. Het gaat niet over de techniek. Ik geef je, dankzij Mezrab een handvat voor de vorm, en dat is genoeg, 

 

We gaan naar elkaar verhalen luisteren en ervan genieten, en natuurlijk leren we daarvan, maar we gaan er NIET over na praten, want het is geen levensverhalen bijeenkomst, en het is geen therapie.

Door afzeggingen gaat de eerste vertelavond 16 mei 2024 niet door.
Er komt een nieuwe datum.

(als je je aanmeldt, mail ik je het adres)

 

Je bent welkom om alleen maar te luisteren.

Ik maak ruimte om samen met iemand life een verhaal te maken, zodat je kunt zien hoe dat proces gaat.

Als je al een verhaal hebt dat je wil vertellen, graag! Zet dat er even bij in de aanmeld mail.

 

Ik heb goed voor ogen hoe ik het wil hebben, ik heb niet voor ogen hoe de weg daar naartoe is. Ik heb wel het vertrouwen dat we die weg samen gaan ontdekken. 

 

Wil je er 16 mei bij zijn, mail dan naar: emmajjvoerman@gmail.com

Graag met als titel “aanmelding vertelavond”

 

Ik wil dit eens per maand gaan doen. De volgende avonden moeten nog gepland worden.