Terug, om mezelf te halen

DIt schreef ik.

Iets in mij vindt mij heel erg leuk. Een ander iets in mij geeft dat dat iets meteen een mep met een handtas met een strijkijzer erin. Dat eerste iets kwam vandaag weer uit het ziekenhuis en ze dook net op tijd weg voor die handtas.

En het klopt, want zo voelt het. Maar het klopt niet, het zit anders.

Ik jojo wel vaker tussen zelfhaat en zelfliefde. Die zelfliefde overwint altijd, maar de zelfhaat springt me soms rauw op het dak. En het vervelende is dat die zelfliefde dan nep lijkt, gekunsteld, opgefokt. Mijn hoofd weet heel goed hoe het mij aan het twijfelen brengt. Leuk geprobeerd, maar zo zit het niet, het zit anders.

Mijn zelfliefde is authentiek en doorvoeld, punt. Het is de liefde voor alles in mij dat ik op dat moment durf te voelen. Het is veel, het groeit, maar het is nog lang niet alles. Ik heb zo verschrikkelijk veel verstopt, er is altijd meer te ontdekken, en hoe dieper ik graaf, hoe dichter ik bij mijn pijn kom. 

Mijn zelfliefde is een sprong vooruit, en soms moet ik terug om iets te halen dat ik vergeten was. Voorzichtig oppakken, de pijn voelen die er aan gekoppeld is, omarmen, erkennen als van mij, ook al is het minder glanzend dan ik zou willen. En dan weer terug.  Het is niet alleen de pijn die me tegenhoudt, het is ook die weg terug zelf. Wéér langs dat zelfde stuk. Dat had ik toch gehad? En wat stom dat ik iets vergeten was. Als ik fysiek dingen vergeet, op weg naar iets, heb ik altijd een en-nu-echt-opweg punt. Dat is het punt waarop ik me omdraai. Pas als ik daar weer voorbij ben is mijn onrust over het vergeten voorbij. Die onrust hoort bij mijn dwangstoornis.

Ik kan nu zien wat ik doe. Ik kan er mild over zijn. Nu dat milde nog kunnen voelen. Ik weet de dingen altijd voor ik ze kan voelen. En ik hoop dat ik het een volgende keer op de terugweg zelf kan voelen en niet op pas op het en-nu-echt-opweg punt.

Er is niks mis met mijn heen en weer gang. Er is zoveel mij, dat krijg ik nooit in één keer mee, en steeds als ik op en neer ben geweest is de mij waarvan ik houd vollediger, dieper, krachtiger.