16 mei 1957 werd Jan Jaap geboren, als eerste kind van mijn ouders Jennie en Ubbo Voerman-Rahder.
Een paar maanden later overleed hij aan een ernstige huidaandoeding.
Deze fotoreeks hing altijd boven het bed van mijn ouders. Jan Jaap was er dus bij als wij als kleine kinderen onze verjaardagsknuffels, en cadeautjes gingen halen bij onze ouders.
Jan Jaap is vernoemd naar mijn beide grootvaders. Jan Voerman en Jaap (Jacob) Rahder.
Ik heb deze vernoeming als het ware overgenomen van mijn grote broer. Mijn geboortenaam is Jacob Jan.
Toen mijn ouders overleden heb ik de fotolijst meegenomen. Ik voelde de verantwoordelijkheid om mijn te vroeg overleden broer in ere te houden. Nu ik alleen woon heeft hij een zichtbare plek bij mij in huis, en herdenk ik zijn verjaardag.
Toen ik mijn geslacht en naam veranderde in het bevolkingsregister hield ik Jacob Jan aan. Het is voor mij geen deadname. Mijn ouders waren beiden al overleden en ik wilde deze naam niet weg doen. Ik wilde het lijntje open houden.
Emma Jacob Jan Voerman is het officieel.
Mevrouw E.J.J. Voerman.
Ook in mijn mailadres staan beide J’s.
Lieve Jan Jaap, vaak denk ik eraan hoe het zou zijn om jouw als nog grotere broer te hebben. Je zou vandaag 63 zijn geworden.
Ik denk aan je. Je bent niet vergeten.
jouw ouders en met name jouw moeder Jenny leerde ik kennen bij de fam.Jan en gree van oven op de rozenhof in Groningen . dat was in 1980.
toen jouw vader niet meer werkte in beetsterzwaag en vaak naar prof.lakke in het UMCG moest kwamen ze daar vaak.
ubbo,s dood zag ik aankomen maar jouw moeder,s dood was een schok en tegelijk was het heel natuurlijk heel logisch dat ze je vader niet alleen liet gaan!
je had bijzondere ouders, daar zou ik zeer trots op zijn.
Dag Emma, wat een indringend verhaal! Jouw ouders waren vaak bij ons toen. Ubbo en Martha Mansholt, huisartsen in Winsum. Ik was toen 5. Ik zie hem nog zo op het aankleedkussen liggen, terwijl hij gezalfd en verbonden werd. Zo zielig!