gebruiksaanwijzing @NBuitenbeentjes

Lieverds,

Een gebruiksaanwijzing, voor volgers/lezers en voor schrijvers/accounthouders van het twitteraccount @NBuitenbeentjes.

Ik schrijf deze gebruiksaanwijzing omdat ik heb geleerd dat de inhoud van de tweets van @NBuitenbeentje gevoelig kan zijn, triggers kan oproepen.

En dan is het fijn als schrijvers daar een Trigger Warning voor geven. Bijvoorbeeld TW misbruik, of TW mishandeling.

Dat is om de lezers te beschermen.

Ik wil ook de schrijvers beschermen. Ik geef die bescherming zelfs prioriteit. Dat is omdat ik met dit account verhalen een podium wil geven die te weinig gehoord worden. Verhalen die geen ruimte krijgen. Ik wil dus  de schrijvers niet teveel opzadelen met de verantwoordelijkheid voor hoe hun verhaal aankomt. Waarschijnlijk doen ze dat altijd al, en is dat een van de redenen dat hun verhaal niet verteld is.

Dus ja, ik vraag bij deze mijn schrijvers hier rekening mee te houden. En ik geef ze vervolgens ook de vrijheid om hun verhaal te vertellen zoals dat voor hen goed voelt. 

Dat betekent dat ik iets meer vraag van de lezers, en dat doe ik bewust. Het zijn de schrijvers die hun nek uitsteken en zich kwetsbaar opstellen. Je kunt als lezer ervoor kiezen het account een week te muten als er een voor jou triggerend onderwerp aan bod is.

Nog wat praktische tips voor schrijvers/acounthouders (NB tips, geen richtlijnen)
Behalve deze, die is wel bindend: Niet de profielfoto wijzigen! Die wil ik graag zo houden, daarmee is het account herkenbaar. Ik ben beelddenker en ik herken accounts aan de foto, ik weet dat dat voor meer mensen geldt. Ik vind het altijd erg verwarrend als mensen dat wisselen en daarom wil ik dat voor dit account niet doen.

 • Als je vermoed dat je verhaal triggerend is, kan je dat in de eerste tweet aankondigen
 • Je mag accounts blokken die vervelend reageren, graag zelfs, we zijn geen pispaal.
 • Je kunt draadjes maken door op het blauwe plusje te klikken,
  (Ik schrijf draadjes eerst in een tekstverwerker,  plak alles in de eerste tweet, selecteer wat niet past en knip en plak dat in de tweede (met dat plusje), en ik herhaal dat net zo lang als nodig is)
 • Je krijgt van mij zondag het password van de afgelopen week, én van de volgende week. Dat is om te zien of het lukt je account toe te voegen. Je mag dan 1 aankondigingstweet maken, en dan verder graag de zondag laten aan degene die die week bezig is. Maandag kun je los. Ergens op de maandagochtend, wissel ik het wachtwoord.  Ik weet niet precies wanneer. Je merkt het vanzelf als je uitgelogd wordt. Dan kun je er weer in met het nieuwe wachtwoord dat je ook kreeg.
 • Er is gebleken dat het fijn is om je voorganger het even te laten weten als je op zondag een aankondigingstweet doet. Er kwam er een keer een dwars door een draadje heen. 
 • account toevoegen: Dat doe je door op je foto te klikken en “bestaand account toevoegen” kies @NBuitenbeentjes en bevestig met wachtwoord. Dan kun je wisselen door op de foto te klikken van het account waarmee je wil tweeten. Let deze week dus goed op namens wie je tweet!
 • je mag anoniem tweeten, maar we hebben gemerkt dat het toch mogelijk is dat iemand de tweets leest, herkent wie je bent en dat openbaar maakt. Vreselijk! Ik snap niet wat mensen bezielt, maar het gebeurt dus. ik kan daar geen bescherming tegen bieden. Dit is waarom ik op 21-10-21 alle tweets verwijderd heb en een tijdelijk slotje heb gemaakt. Ik kan niet alle ruim 1500 volgers screenen, dus ik weet niet of er kwaadwillende volgers zijn (daarom, zie eerdere punt: preventief blokken is zeer welkom!, dus doe dat vooral). slotje is er nu (24-10) weer af.
 • ik wil je overal bij helpen en steunen, maar ik kan niet beloven altijd direct bereikbaar te zijn. Gelukkig zijn er heel veel lieve volgers die support kunnen geven. (dank jullie daarvoor!)
 • let er even op dat jouw DM’s die je aan @NBuitenbeentjes stuurt, ook door alle volgende accounthouders gelezen kunnen worden, dus overleg graag via @Emmaspreekt, dat is veiliger.
 • Ik hoop hier nog een lijst te maken met de meest voorkomende triggers. (tips welkom)
 • Je krijgt een week, maar je bent niet verplicht die hele week te vullen. We weten allemaal hoe verraderlijk onze energie kan zijn. Je mag ook een keer terugkomen als je iets wil delen dat je daardoor niet kon delen.
 • Deze week is van jou. Wel een verzoek: Don’t pick fights. Reageer niet op andere accounts om een discussie aan te gaan. Geloof me, dat heeft geen zin. Twitter is geen goede plek voor discussies, wel voor respectvolle gesprekken. Deel op dit account je waarheid. En als mensen met jou een discussie aangaan, voel dan of het je energie waard is. Als het nasty wordt, of er wordt niet geluisterd: blok.
 • Let even op de DM : die is dus niet privé omdat alle volgende buitenbeentjes het ook kunnen lezen, laat mensen dus liever via je eigen twitteraccount reageren als ze prive dingen willen melden.
 • Ook bij oproepen: denk er aan dat die ook nog binnen kunnen komen na jouw week, dus ook die graag laten lopen via je eigen account
 • Overige links Intro   Boek  Column

En wees lief voor elkaar. We zijn beschadigd (velen van ons), en soms botsen onze wonden op elkaar, en doen we elkaar pijn zonder dat te willen, omdat sommige wonden nog open en vers zijn. Als we weten dat dat kan gebeuren kan dat helpen om milder te zijn, naar jezelf en daarmee ook naar de ander.

Ik houd van jullie, en ik vind jullie geweldig.

Emma Voerman
@emmaspreekt (twitter)
Emmajjvoerman@gmail.com