Oefenen met aanklungelen

Leer vriendjes worden met je perfectionisme

Een moed om te falen training

 

Er zijn twee soorten perfectionisme:

Professioneel Perfectionisme.
Perfect willen zijn in het werk dat je doet. Je probeert te voldoen aan je eigen normen. Niks mis mee. Je weet zelf intussen ook die 80/20 regel wel. Hier heb je geen training voor nodig. Dit hoort bij jouw vakmanschap.

Sociaal Perfectionisme.
Dit is het perfectionisme dat belemmert. Je bent niet bezig te voldoen aan waarden van jezelf. Je bent bezig met volden aan waarden van anderen. Niet omdat je daar voor kiest, maar uit angst. Angst om niet geaccepteerd te worden. Angst om niet te goed genoeg te zijn. Angst om er niet te mogen zijn. Het antwoord is simpel: STOP IT! Want je bent al goed.

Maar zo simpel als het antwoord is, zo moeilijk is het om te doen. Het is niet een beslissing die je neemt, en hup! de volgende dag is alles anders. Dit perfectionisme zit ingebakken in je systeem. Je lichaam heeft een hele serie automatische reflexen opgebouwd. Daar anders mee om gaan vergt training. Met kleine stapjes kun je je hoofd én je lichaam vertellen dat het oké is om dingen anders te doen. Dat het oké is om fouten te maken.

Fouten maken mag. Ook dat lijkt zo makkelijk. Maar ieder van ons kent de fouten die je toch liever niet maakt.

Niet meteen het diepe in. Eerst dat teentje voelen. En dan heel langzaam wennen aan het maken van de fouten die voor jou zo schaamtevol zijn. Op een niveau dat speels aanvoelt. Want als je teveel spanning voelt leer je niks.

Ik laat je een dag lang spelen met fouten, en met het gevoel dat het oproept.  Het gaat een hele dag lang niet om het resultaat, maar om wat je voelt bij alle oefeningen. Elke deelnemer ontwerpt op basis hiervan een individueel oefenplan. Speelse oefeningen die je makkelijk in je dagelijks leven kunt inpassen.

Ik leer je deze dag ook contact te maken met je interne fan. De stem die je vol compassie aanmoedigt. Het is niet de stem roept  : “Je kunt het!”  Het is de stem die fluistert: “Het is oké als je het nog niet kunt.” Je gaat naar huis met je eigen compassie-teksten.

En we maken nog ergens een begin mee.
Veel normen van anderen hebben zich vermomd als normen van jezelf. We gaan jouw veroordelende stemmen onderzoeken. Maar zoals ik al zei, we maken hier een begin mee. Ook dit is een proces dat niet in één dag klaar is. Je krijgt wel handvatten om het op eigen kracht voort te zetten.

Na deze dag ben je niet van je perfectionisme af.

Je hebt wel geleerd om er op een open en compassievolle manier naar te kijken.
Je hebt een begin gemaakt met een nieuwe interne dialoog.
 
Je hebt handvatten om te gaan spelen met de fouten die je nog niet durft te maken.
Je zet de eerste stappen om naar je eigen normen en waarden te kijken, zodat je steeds meer vanuit die eigen normen en waarden gaat handelen.

Ik heb een MOED OM TE FALEN licentie.

Lees hier wat dat inhoudt.

 

 

 

 

+31 621347469

 

emmajjvoerman@gmail.com