De tussenwerelden (deel 13)

Tip, als iemand, iemand die je vertrouwt, anders geldt het niet, als zo iemand iets over je zegt dat als een complete verrassing komt, en je eerste reactie is “Waaat?! Natuurlijk niet!” dan betekent het dat je in de ontkenning schiet, en dat wijst er op dat er waarheid in schuilt in de boodschap, want waarom zou het anders zo nodig zijn om het zo fel te ontkennen? En hier komt dat vertrouwen om de hoek, want dit kan ook heel makkelijk tegen je gebruikt worden om je in de hoek te drukken, daar had ik al over geschreven, over de self-fulfilling etiketten die je opgedrukt krijgt. Het is ook meteen een lakmoesproef om te zien of iemand echt te vertrouwen is. Ineke doorstond de proef met glans, ze wachtte, en liet me de tijd om het te verwerken. Als ik niet beter wist zou ik denken dat ze een cursus provocatief coachen gevolgd had. Ik weet nu wat dat is, mijn psych heeft dat eens gedaan. Het is een soort judo, je gaat mee met de irrationele gedachten van je client waardoor die helemaal verrast is en van rol verwisselt. Mijn psych had dat gedaan toen ik bleef hangen dat ik het bij iedereen verknald had, Astrid, Ineke, Liza.
“Ja, dat denk ik ook.” had hij heel laconiek gezegd. Waarna ik direct terugkrabbelde dat ze me natuurlijk niet in de steek zouden laten. Als hij daarmee was aan komen zetten had ik daar tegengas tegen gegeven. Slim

“Nou, dan heb ik het verkeerd gezien”, zei Ineke rustig.

“Maar wat? Ik bedoel.. Jerry? ik? Wat heb je dan gezien? En wat heeft hij gezegd?” ets in mij wilde dat het waar was, iets dat had liggen slapen en u wakkker werd.

“Lieverd, je hebt Jerry een kans gegeven. Geef nu jezelf een kans. Proef het. Je hoeft er niks mee. Niet nu” ze gaf me een kus en liep weg.

En daar zat ik. Met een explosie in mijn hoofd. Ik dacht dat ik vrijdenkend was, dat ik homoseksueel zijn heel gewoon vond. Maar dat gold natuurlijk niet voor mij. Ik was ‘gewoon’. Moet je horen! Gewoon! Ik! Het buitenbeentje! Dat was misschien wel mijn onbewuste angst om op jongens te vallen, ik was al zo ongewoon, ik kon dit er niet ook nog bij gebruiken. Wat sluipt het gif toch ongemerkt naar binnen. Gek genoeg, nu Ineke de deur had open gezet, hoefde hij voor mij niet meteen weer dicht. Jerry was een stuk. En hij verliefd op mij? Hoe dan? Ik lag een hele nacht wakker en ik heb liggen huilen.