Weer de klas uit moeten omdat je de schoolmelk vergeten bent. Ouders niet op tijd gemeld dat de kinderen verkleed mogen. De nieuwe leesboekjes niet gecopieerd. De verkeerde verwerkingsbladen uitgeprint. Niet weten hoe je een vastgelopen digibord weer vlot trekt.

En zo nog duizend andere dingen. Ze lijken klein, maar in groep 3/4 hebben ze een enorme impact op de rust en het werken in de klas.

En dan de echte grote dingen.

Zien wat kinderen nodig hebben en dat nog niet kunnen bieden, omdat je de weg nog niet weet in alle materialen en extra aanbod. Ook nog niet weten hoe je het differentieren organiseert, omdat je wel veel van je voorganger mee kreeg, maar niet kunt weten welke microbeslissingen hij nam met zijn jarenlange ervaring.

Als je hoogsensitief bent komt dit allemaal exponentieel hard aan. Je ziet en voelt alles. Je ziet al die duizend dingen die nog net goed lopen. Je voelt hoe alle 29 kinderen meer verdienen dan wat jij nu kunt bieden. Je hebt duizend vragen en verwachtingen, maar je gereedschapskist is nog zo goed als leeg.

En daar voel je je schuldig over. Ze hebben je toch aangenomen als professional? En zo overprikkeld dat ik grote moeite heb om bij mijn zelfcompassie te komen.

Ik heb daarnaast nog twee andere handicaps.

Rejection Sensitivity. Angst voor afwijzing. Ik ben daar de laatste twee jaar enorm in gegroeid, maar old habits die hard. Ik moet nog steeds hard werken om mijn lichaam te leren geen stresshormomen meer aan te maken als het niet nodig is.

Fixed mindset. Ik weet niet of ik hoogbegaafd ben. Ik was in ieder geval zo slim dat ik tot en met de universiteit de leerkuil over kon slaan. Ik was tot mijn 56 zo bezig aan ieders verwachtingen te voldoen dat ik niet eens door had dat ik trans was. Zelfs de gedachtes die ik daarover had durfde ik niet toe te laten. De pijn om iets nieuws te leren is nog vers, bij mij.

En daar ben ik dan. Vakantie, na mijn eerste weken voor de klas. En nu pas kan ik zien dat het allemaal goed gaat komen, ook al gaat dat minder hard dan ik zou willen, dan ik nodig vind.

Ik mag leren, net als mijn kinderen.

 

edit:

Bedankt voor de mooie commentaren. Mijn kwaliteiten gaan pas uit de verf komen als ik dat klassenmanagenent op orde heb. Ik heb veel werk te doen, en doe dat graag.

 

 

..

Please follow and like us: